NANTES – PRAIRIE AU DUC

TYPE:

Commission

STATUS:

Built

CLIENT:

Groupe Gambetta / Ste CIPL

LOCATION:

Nantes, France

SCALE:

15,000 m²

PROGRAM:

Housing

ARCHITECT:

Atelier 2Portzamparc

COLLABORATOR:

AND Studio

This project is situated within the urban plan produced by SAMOA and the Atelier de Nantes, and serves as a reinterpretation of the ‘open block’ principal.

Due to a high groundwater level, a single-level foundation has been created on the ground floor to house the parking lot, reception and shops.

The concept was to envelope the foundations with a consistent, unbroken band. This idea took the form of a textured fibrous belt, with asymmetrical and rhythmically placed vertical windows. This ‘skin’ is composed of various horizontal volumes on three sides of 4, 5 and 6 levels high.